donderdag 27 juni 2013

Positief je dag beginnen...

Vaak gaan de routineklussen vanzelf. We stappen uit bed. Springen gedachteloos onder de douche. Bedenken hooguit wat we allemaal wel niet moeten in het komende (half) uur dat iedereen weer op school en werk moet zien te komen....
We dekken de tafel. Onderhand denk je aan wat we die avond nou weer moeten eten.
Je trommelt je kinderen uit bed en moppert dat ze niet snel genoeg doorgaan.
Vervolgens is het een wedstrijd tegen de klok om iedereen weer op tijd in jas, met gevulde tassen, op weg te krijgen. Poef...en dan moet de dag nog beginnen....komt je bekend voor?

Stop! Het kan best anders! Heel simpel, eigenlijk.

Misschien toch een tikkeltje eerder opstaan? De kinderen niet uit hun bed te branden? Roep ze even iets eerder zodat ook zij nog even op gang kunnen komen en niet direct in de startblokken hoeven te staan. Scheelt vaak al heel wat zure gezichten! En zet 's avonds alvast klaar wat al klaar gezet kan worden!

Maar vergeet ook niet gewoon te genieten van het moment!
Om even het bovenstaande tafereeltje als voorbeeld te nemen:

We stappen uit bed. We douchen ons even heerlijk. We genieten van de heerlijke warme waterstralen en laten de slaaprestjes lekker wegspoelen: nieuwe dag, here I come!.
We dekken de tafel. Onderhand beseffen we hoe goed we het hebben met al dat lekkers en verheugen ons op de heerlijke maaltijd die wacht. Een lekker kopje thee, broodje erbij...
De kinderen zijn al voor dat jij ging douchen gewaarschuwd dat de dag weer begint. Met een dikke knuffel haal je ze nu ook echt uit bed(als ze dat zelf nog niet zijn) en je geniet even heerlijk van dit rustige momentje met je kinderen. Je steekt een helpende hand toe, waar nodig is. (nu kan het nog...ze zijn zo groot!) en moedigt aan waar ze het zelf kunnen. (knap dat je zelf je sokken aankrijgt!)
Vervolgens wordt er gezamenlijk gegeten . Jij zit niet met je gedachten al op je werk. Waarom zou je? Werk krijgt straks weer alle aandacht....nu geniet je lekker even van de verhalen die jouw kinderen (of je partner) jou willen vertellen. Je vraagt wat ze die dag voor bijzonders hebben. Je leeft mee!
En met een dikke knuffel en een goede raad (? wordt niet altijd op prijs gesteld door pubers.... :-)  ) laat je de kinderen/je partner aan hun dag beginnen op school (of werk).
Voor jullie allemaal een heerlijke opening van de dag. En kost dat nou echt zoveel meer tijd?
En al zou het je een kwartiertje meer kosten....dat is het toch meer dan waard!

Ik was een keer heel vroeg  in Avifauna en in de tropische kas was nog niemand. De vogeltjes daar waren heerlijk rustig aan het rond trippelen. Ik voelde me eigenlijk een soort indringer in HUN wereldje. Heb er echt van genoten. Het voelde als een heerlijk rustig ochtendmomentje voordat de dag in de kas losbarstte...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je reageert!