maandag 6 januari 2014

positieve tips #40: uitstelgedrag te lijf gaan

Stel niet uit tot morgen
wat je heden kunt doen.....

of: van uitstel komt afstel....

of misschien kan ik beter zeggen:

Doe vandaag niet,
wat je morgen ook niet kunt doen... :-)

Ook zo'n last van uitstelgedrag? En baal je daar ook zo van?
Heb je duizend en één ideeën maar komt gewoon nergens iets van terecht?
Misschien helpen de volgende tips je dan!
want:
 van kleine behaalde succesjes voel je je een stuk beter 
dan het niet behalen van één groot ding!

Bedenk eerst eens waar jouw uitstelgedrag vandaan komt. (en zie de oplossingen)
Ben je zo perfectionistisch dat je bij voorbaat al weet dat het toch niet lukt...(of beter gezegd: dat JIJ vindt dat het niet goed genoeg is). Tja, dan neem je bij voorbaat je kans op succes al weg én begin je er dus maar niet aan. Dus stel niet te hoge eisen aan de uitkomst, maar wees tevreden met wat wel lukt!

Gebrek aan motivatie? Is het iets waar jij totaal niet het nut van in ziet? Iets waar je eigenlijk het liefst hard gillend bij vandaan loopt? Ga op zoek naar jouw mogelijke voordeel. Probeer "om te denken"...dus niet: ik moet zo nodig van die leraar dit uit mijn kop leren....maar: als ik dit nu goed leer, hoef ik daar volgende week voor de repetitie minder tijd aan te besteden. Of geef je zelf alvast uitzicht op een mooie beloning als je het afgerond hebt! Motiveer jezelf dus!

Is het geheel te groot en daardoor niet te overzien?
Hak de boel in kleine stukjes. Nee, niet zeggen dat het hele huis een grote schoonmaak nodig hebt. Begin bij een laatje, een kast, een hoek van de kamer. Of misschien durf je wel een hele kamer tegelijk aan... :-)
En beloon je daarna lekker! Door een mooi boek te kunnen lezen, even lekker badderen of verzin maar iets! Door het per stukje te zien, is het te behappen, haal je meerdere succesjes én bespaar je je een gevoel van falen. Want je hebt wéér het huis niet opgeruimd....maar na al die kleine dingetjes is toch uiteindelijk alles echt een keer gedaan!

Zijn je doelen wel reëel?
Natuurlijk kan je grote dromen hebben en die proberen te realiseren. Je wilt meteen goed starten dus wil je binnen een maand een goed lopende zaak opzetten (bijvoorbeeld) Ja...dat is natuurlijk op voorhand al gedoemd te mislukken en haak je af...terwijl je juist zo goed op weg was! Jammer. Wees reëel en maak je plannen ook haalbaar!

Stoorzenders? Zet ze uit! Vind je jezelf ook weer achter de computer terug terwijl die klus nog altijd op je ligt te wachten? Zet uit dat ding, berg je mobiel op, haal de stekker uit je vaste telefoon ....je bent er gewoon even niet voor de buitenwereld! (en eindelijk wel voor die "leuke"klus)

Geef jezelf een stok achter de deur!
Vertel vrienden wat je wilt bereiken, schrijf erover op facebook, een blog of wat dan ook. Doe mee met zoiets als een 365dagenproject want ja, het werkt! Zo is immers ook dit berichtje weer gelukt..... :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je reageert!