maandag 29 september 2014

Keuzes maken

Het kan soms zo lastig zijn. Keuzes maken...
Of eigenlijk is het nog lastiger om je vervolgens ook echt achter die keuze te plaatsen en er in te volharden! Niet twijfelen, niet opgeven, niet denken: had ik niet beter.....moeilijk, moeilijk!

Hoe voorkom je nou dat je gaat twijfelen? Hoe maak je nou de keuze die het beste is?
Misschien dat deze tips je helpen!

1. Uiteraard de belangrijkste: wat wil je nu echt? Als je iets kiest omdat men dat van je verwacht, maar jij zelf er niet achter staat dan vraag je om twijfels!

2. Denk goed na over de gevolgen van je keuzes. Dus niet alleen aan wat op dit moment het leukste/beste lijkt. Stel dat je kiest voor werk A wat beter verdient dan werk B. Geld is wat je nu nodig hebt! Maar werk A betekent ook dat je minder thuis zult zijn en jij dus minder bij je echtgeno(o)t(e) of kinderen kunt zijn. Is dat wat je (in de toekomst) wilt? Heb je dat er voor over?

Of je begint voor jezelf omdat je graag vrijheid wilt. Je hebt een mooie opdrachtgever! Maar er zitten ook heel veel nadelen aan. Minder zekerheid van inkomsten, bijvoorbeeld. Wat als die opdrachtgever zich terug trekt of geen werk meer heeft! Bedenk of je dan ook nog wel zo blij bent met je keus!

3. Heb je zoveel leuke ideeën maar kan je niet kiezen? Neem een vel papier en schrijf zowel voor- als nadelen op! Maar ook wat je met je ideeën wilt en kunt bereiken! Geeft vaak meer inzicht in al die leuke hersenspinsels!

4. Gaat het om simpele keuzes? Wel of niet naar een feestje gaan bijvoorbeeld? Til er niet te zwaar aan! Bedenk op het moment zelf wat je wilt! Dan doe je waar je op dat moment het beste bij voelt! Dat is een week van tevoren nog moeilijk te bepalen!

5. Blijf bij je eigen gevoel. Voelt iets niet goed? Begin er dan niet aan! (twijfels gegarandeerd!)Maar.....als je enthousiast genoeg bent zou ik willen zeggen: kom uit die comfortzone en ga ervoor!

6. Gaat het om een grote keuzes? Een droom nastreven, ander werk, enzovoort. Probeer een duidelijk plaatje te krijgen wat je einddoel is en waarom je dat wilt. Zo wordt het voor jou een duidelijk iets waar je volledig achter kunt staan. Waarvoor je dingen wilt laten staan....

6. Durf risico's te nemen om je doel te bereiken. Hou goed voor ogen wat je einddoel is. Twijfels zijn dan niet nodig: jij weet immers wat je wilt! Je hebt ook leren lopen door te vallen! Dat hoort er nou eenmaal bij. En moet je kijken wat een lol je nu beleeft aan dat lopen.... ;-)

1 opmerking:

Wat leuk dat je reageert!