maandag 15 september 2014

Plan wanneer je gaat piekeren!

Tja, klinkt raar: plan wanneer je gaat piekeren. Ik kwam het pas een keer tegen in een oude uitgave van Flow magazine. Het komt er op neer dat je bedenkt wanneer je je over een bepaalde zorg gaat buigen. Meestal kan je er op het moment toch niets aan veranderen dus heeft het weinig nut je er nú druk over te maken. Zit wat in, toch? Leuke bijkomstigheid: meestal is je probleem al vanzelf opgelost....
Het proberen waard dus!

Om even in voorbeelden te gaan:
Wat zullen we eens doen. Stel, je hebt een aanvaring gehad met een collega, die je pas over een dag of drie weer zal treffen. Het zit je niet lekker, maar op dit moment kan je er echt niks aan doen...wanneer heeft het nut je er druk over te maken? Laten we zeggen de ochtend voordat je naar je werk moet ga je bedenken wat je tegen haar wilt zeggen om de lucht weer te klaren. (we nemen nu even voor het gemak aan dat je haar neit persoonlijk tussendoor kan bereiken. Anders kan je dat natuurlijk beter meteen doen...) Maar voordat het zover is spreek je een andere collega die vertelt dat zij zo'n spijt heeft van wat ze heeft gezegd...Opgelost zonder dat jij met je billen bloot moet...

Wat dacht je van je druk maken over een feestje, die pas over een maand of twee is. Een paar dagen (bijvoorbeeld) van tevoren ga je boodschappenlijstjes schrijven en bedenken wat je allemaal moet doen. Dat heeft nu nog helemaal geen zin. En misschien heeft een vriendin ondertussen al spontaan gemeld je te willen helpen!

Je hebt een afspraak bij de tandarts en durft niet....makkelijk gezegd, maar je nu al druk maken heeft écht geen zin! Wordt er echt niet minder eng door! Eerder juist enger!

Als dat je rust geeft: schrijf gewoon op wanneer je ergens over na wilt denken zodat je er ook niet bang voor hoeft te zijn dat je het vergeet (dit gaat dan natuurlijk vooral om praktische problemen) en dan staat niets je in de weg om er nu lekker niet meer over te piekeren!
Piekeren? Wat is dat?


1 opmerking:

Wat leuk dat je reageert!