vrijdag 27 maart 2015

Sociale contacten maken je gelukkig: maar ik durf niet....

Je leest  het wel vaker in onderzoeken dat mensen met veel sociale contacten gelukkiger zijn.
Nu ben je misschien helemaal geen mens om iedere dag op de koffie te gaan bij een vriend(in) en te gaan kakelen over de rare streken van je kinderen of je echtgenoot(e).
Maar dat hoeft ook helemaal niet. (Ik betwijfel zelfs of je nou echt gelukkig wordt als je continue loopt te roddelen en te klagen, maar dat is weer een ander onderwerp...)
Sociale contacten zijn ook de contacten met mensen op een (sport)vereniging of bij vrijwilligerswerk. En uiteraard ook de contacten met je collega's of de andere ouders op het schoolplein. Contact hebben met andere mensen draait het vooral om. Zoek gewoon lekker een manier die het beste bij jou past en als het niet vanzelf gaat, plan dit soort momenten gewoon in. Onder de mensen komen heb je simpelweg nodig!

Wil niet meteen mensen om je heen met wie je dik bevriend bent. Contact hébben is veel belangrijker. En "dikke vriendschappen"kunnen er altijd nog uit ontstaan. Daarnaast is het ook veel leuker om verschillende mensen te ontmoeten en niet altijd maar hetzelfde clubje.

Misschien ben je verlegen of weet je echt niet hoe je zoiets nou moet doen. Lid worden van een sportvereniging, bijvoorbeeld, maakt dat je ongedwongen toch contact maakt met anderen. Je bent immers met elkaar met de sport bezig en contact ontstaat dan eigenlijk vanzelf wel. Een café binnenstappen in de hoop met iemand aan de klets te raken is een stuk lastiger!

Vrijwilligerswerk is ook zoiets. Vanuit het werk ben je vaak al met mensen bezig en anders wel met collega's. Gaat vanzelf, je hoeft niet op zoek naar een gespreksonderwerp want dat heb je vanzelf: je werkzaamheden!

En natuurlijk: een bakkie koffie drinken met een goede bekende die je toevallig tegenkomt tijdens het winkelen is ook leuk! ;-)
afb. morguefile.com


1 opmerking:

  1. Interessant stukje Willy.
    Men zegt altijd al 'een goeie buur is beter dan een verre vriend'.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert!