woensdag 10 augustus 2016

Uit de negatieve stemming breken

Je kent ze vast wel: die mensen die overal over lopen te klagen. Je wordt er zelf ook gewoon sikkeneurig van. Maar wat doe je ermee? Er wordt hier en daar gesteld dat je deze mensen moet ontlopen, maar wat nu als die persoon jou te dierbaar is? Een familielid, of een vriendin die ooit wél gezellig was ;-). Die laat je toch niet zomaar stikken?!

Probeer eerst uiteraard te achterhalen of er meer achter zit. Is de persoon gewoon zo, of zijn er echt problemen. In dit blogje gaan we even uit van mensen die gewoon zo zijn. Bij andere problemen zal je uiteraard anders te werk moeten gaan!

Neem de mopperpot eens mee naar een gezellig uitje en benadruk iedere keer de leuke dingen. Gaat hij of zij toch weer lopen klagen over van alles? Ga er niet botweg tegen in, dit wakkert alleen maar de verdedigingsstand aan. Dus nog meer bewijzen waarom het slecht is. Maar ga er ook niet in mee! Negeer eigenlijk wat er gezegd wordt. Maar stel iets positiefs over hetzelfde onderwerp!
Voorbeeld. Je vriendin vindt dat de ober veel te traag is. Zeg geen ja of nee, maar geef iets in het gedrag van de ober of iets leuks in het restaurant de aandacht. Zeg bijvoorbeeld dat je de menukaart zo  uitgebreid vindt, dat het heerlijk druk is dus vast een goed restaurant, dat de ober zo vriendelijk hielp.....  Je voorkomt hiermee in ieder geval het extra klagen over de langzame bediening en met een beetje geluk trek je haar over de streep om iets positiefs te zien.
foto van  morguefile.com

Is het een persoon die heel dicht bij je staat? Waarvan je weet dat je de waarheid zeggen kan? Dan kan je natuurlijk gewoon aangeven dat je het leuk vindt om samen iets te doen maar dat je geen geklaag wilt horen! Moeilijk, maar wel eerlijk. Maak er een spel van. Degene die als eerste klaagt, geeft een rondje.... Ook leuk als jullie beiden wel roddelen en van klagen houden en je hier vanaf wilt....Leuke positieve training toch?! Of spreek af dat je alleen dingen positief vertelt. Dus niet: wat is dat kind akelig druk, maar: wat is dat kind heerlijk enthousiast! Voor je het weet zijn akelige dingen opeens gewoon best wel leuk! ;-)

Moet je ergens heen waar je toch al tegenop ziet? Neem dan een positief persoon mee! Iemand die je nog verder de put in praat is niet echt fijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je reageert!