Help...ik moet thuiswerken!

Ooit klonk het zo aanlokkelijk: thuis gaan werken. Maar ja, de baas zag het vast niet zitten. Tot we in deze crisis terecht kwamen en we opeens MOETEN thuiswerken. Voor de één een ramp (oké, nu thuiswerken met rondlopende kinderen, die ook nog eens verwachten dat jij hun rekensommen uitlegt is natuurlijk een hele andere situatie dan normaal), voor de ander een zegen. En ook werkgevers zien er wel of geen heil in. Maar goed, we moeten het er nu mee doen: we moeten zo veel mogelijk thuis aan de gang. Maar hoe doe je dit zonder gillend gek te worden en je zelf toch weer op de bank hangend terug te vinden?


Motivatie ver te zoeken?

Heb je het probleem dat je niet echt gemotiveerd raakt van iedere dag weer alleen thuis, achter je beeldscherm te hangen? Heb je moeite met je aanzetten tot echt aan het werk gaan? Probeer de volgende punten dan eens uit! Natuurlijk verschilt het per persoon hoe dingen werken, maar wie weet zit er voor jou precies een passende bij (of meerdere, natuurlijk).

·         Hak de dag in delen. Plan wat je af wilt maken per blok en beloon je daarna met even iets ontspannends doen. Ook goed voor je concentratie!

·         Zoek een collega, met wie je online live kan overleggen en elkaar bij de les kunt houden…

·         Ben je met een bepaald project bezig die je zou kunnen uitbeelden? Probeer een afbeelding te vinden die past bij het eindresultaat. Hang die zichtbaar op. Zo hou je onbewust voor ogen waarom je zo bezig bent…

·         Hou je aan een vaste dagplanning. Routine kan voor veel mensen juist hét verschil maken. Niet tot negen uur op je bed blijven liggen en ’s avonds tot een uur of twee achter Netflix blijven hangen. Hou gewoon je normale tijden aan en dus ook vaste werktijden!

·         Ben je meer een avondmens? Dan heb je nu dus juist de kans om in de ochtend rustig aan te doen en juist in de namiddag/avond volop te presteren!

·         Blijf je gewoon netjes aankleden en zorg dat je er verzorgd uitziet. Misschien dat niemand het ziet, maar voor jezelf geef je wel een signaal af dat je ertoe doet!

Pauzes

Even pauzeren is ook nu belangrijk. Ben je erg gedreven en vergeet je juist nu daardoor te ontspannen? Niet doen! Zet het alarm aan op je telefoon en las echt die pauze in. Pak een boek, maak een wandelingetje of ga even in gesprek met andere huisgenoten die thuis zijn. Even je hoofd leeg maken, dan kan je er daarna weer volop tegenaan!


Beweging

Ook bewegen moet je niet vergeten. Waar je anders misschien nog naar je werk fietste, zit je nu thuis te hangen en kom je helemaal nergens meer. Beweging is belangrijk. Zit niet steeds in dezelfde houding en zit maximaal 1 uur lang achter elkaar. En heb je pauze of na je werktijd: ga lekker even echt bewegen. Wandel een half uurtje (kan ook zonder hond!), fiets, ga hardlopen of swing eventueel lekker de kamer rond met de kinderen. Laat je lichaam even lekker aan het werk.

Eet gezond en slaap voldoende

Waarschijnlijk een open deur, maar zorg goed voor jezelf. Niet alleen om Corona buiten de deur te houden, maar ook omdat je energiepeil er echt niet beter op wordt als je slecht slaapt en ongezond eet. En die energie heb je echt wel nodig om goed te kunnen werken. Daarnaast is het ook belangrijk om geen depressieve gevoelens te gaan kweken. Neem de tijd om eens andere, gezonde recepten uit te proberen, bijvoorbeeld. En slaap je slecht? Uit die beeldschermen en luister naar een ontspanningsoefening voor je gaat slapen… Merk je dat het nieuws over Corona en alle andere ellende uit de wereld je uit je slaap houdt? Morgenochtend is dat nieuws er ook nog. Dus verban alles wat nieuws verspreidt in de avonduren!

Vergeet niet te genieten…

Tja, daar heb je haar weer met ‘genieten’. Valt er nog iets te genieten dan? Ja hoor, juist nu is het belangrijk om te leren genieten van de kleine dingen. De kleine dingen die vaak juist de grootste verschillen maken. Je gezin, je huisdier of gewoon al die lieve mensen in je straat. Bel eens met een vriend of vriendin, in plaats van te appen. Plan een uurtje Zoom in met je vriendengroepje. Laat alleenstaanden weten dat je aan ze denkt door een kaartje in de bus te gooien. En geniet er gewoon even van. Aandacht geven voelt net zo goed ‘goed’ voor de gever! Geniet van het feit dat je je kinderen mag helpen, geniet van de rustige ochtendrituelen die nu kunnen ontstaan in plaats van het geren en gevlieg van huis, naar crèche, naar school en dan eindelijk werk…


Terug naar normaal

Hoelang het nog gaat duren voor we weer gewoon terug kunnen naar ons gewone leven is nog niet echt te zeggen. Maar noteer nu eens waar je van geniet van wat nu anders gaat. Probeer dat in het ‘oude’ normaal mee te gaan nemen. En misschien ook een leuk idee: noteer ook eens wat je nu mist. Zijn we weer terug naar waar we vandaan kwamen, dan kan het een reminder zijn als je weer eens baalt van een dag werken. Hoe fijn het eigenlijk is om te mogen werken. Hoewel dit over veel meer kan gaan dan alleen het werk!


afbeeldingen via Pixabay

Reacties