Kleine stapjes brengen je ver!

Je hebt een doel voor ogen. Dat is al een groot goed, want hoeveel mensen hebben dit zelfs niet? Maar je weet niet hoe te beginnen of erger nog: je ziet er als een berg tegenop om überhaupt te beginnen. Want het is zo groots, zo veelomvattend. Je houdt dit nooit vol. Je gaat het toch niet redden. Het kost zo enorm veel tijd...en ga zo al je smoesjes maar af om toch maar vooral niet te gaan beginnen... Herkenbaar? Lees dan maar eens verder!

Van groot, groter naar grootst...naar héél klein!

Stel: je wilt op vakantie naar Spanje, met de auto. Maar wat zie je op tegen de reis! Dan kan je twee dingen doen: je gaat niet of je gaat wel maar hakt de rit in stukjes. Je boekt voor onderweg bijvoorbeeld nog twee overnachtingen op verschillende plekken in Frankrijk. Of je trekt er nog langer voor uit... Natuurlijk kan je dan kiezen voor 2 van die afschuwelijk snelweg hotelletjes, waar je echt niet voor je plezier verblijft. Of je kiest voor 2 lieftallige dorpjes, waar gezellige, huiselijke hotelletjes staan te wachten op toeristen. Met vriendelijke mensen, die je helemaal in de watten leggen. De mooiste optie? Uiteraard de laatste. Oké, je komt misschien later aan bij je bestemming, maar je hebt er extra mooie dingen voor terug gekregen. Mooie ervaringen op mooie plekjes. En zo werd de reis geen hel, maar al een paradijsje op zich! Zo kan het ook met andere bestemmingen gaan: het doel wat jij voor ogen hebt dus. Hak die grote berg waar je tegenop ziet eens in stukjes en geniet van onderweg zijn!

 

Op naar je eindbestemming...

De reis op zich is al fijn

Laat het doel de richting aangeven waar je heen wilt gaan. Maar geniet van de reis! De reis op zich is al ‘vakantie’ (om even in dezelfde sferen te blijven) maar je hebt nu eenmaal een bestemming nodig. Maar die bestemming is dus niet waar het allemaal om draait! Denk maar aan een rondreis, waarbij je aan het eind nog een strandvakantie houdt. Je hebt wel een doel, maar de reis op zich is ook waar het om draait! Als je nu eens zo met je dromen om gaat, dan wordt het ‘reizen’ al leuk op zich.

Lekker kleine stapjes maken

Door die lange reis vervolgens in stukjes te hakken maak je het ook nog overzichtelijker. Je rijdt niet in 1x naar Salamanca… je rijdt eerst naar Parijs, dan naar Montpellier (geen idee of dat logisch is 😉 ) en via de Pyreneeën op naar Salamanca. Voor het mooi zou ik er nog een paar overnachtingen aan vast plakken…maar goed, dat moet ieder voor zich weten. Dus kijk je de dag dat je gaat rijden niet tegen 2000 km aan, maar tegen de 600 km die je die dag ingepland had. Voelt toch echt heel anders!

 

Gezellig hotelletje onderweg: zo wordt de route een vakantie op zich!

Maak een planbord

Misschien overzie je alleen niet hoe je dan je eindbestemming kunt bereiken door middel van kleine stapjes. Bij een reis zou je een routekaart nemen en kijken waar je dan ongeveer zou willen overnachten. Vervolgens kan je er voor kiezen om ter plekke te kijken of er hotelletjes te vinden zijn. Of je boekt alvast… Dat is maar net hoeveel zekerheid je wilt hebben. Zo kan je ook met je dromen omgaan. In plaats van de landkaart maak je een eigen routekaart… Een soort planbord dus. Hak je droom in stukjes. En kijk wat de meest logische weg is om te gaan. Denk hierbij aan zaken als:

·        Wat heb ik nodig om dit plan te bereiken: welke diploma’s moet ik bijvoorbeeld hebben of hoeveel geld heb ik nodig

·        Cursussen nodig of fijn om te doen?

·        Wanneer wil ik mijn bestemming bereikt hebben? Hierin zijn er twee opties, trouwens. Maar daarover straks meer!

·        Wil je bijvoorbeeld zelf iets maken: bekijk eens wat reëel is wat je hiervan kunt afhebben per dag/week. En plan dan juist minder in! Zo heb je een grotere kans op succes en het geeft je een ontzettend goed gevoel als je meer doet dan de planning was. Doe je minder dan heb je al snel het gevoel dat je gefaald hebt wat je motivatie niet ten goede komt!

·        Zorg dat je je doel heel goed voor ogen hebt en kijk eens om je heen welke mensen die al hebben bereikt. Kan natuurlijk ook online zijn. Lees hun verhalen. Of praat eens met ze. Fijn voor je motivatie én je weet waar je op moet letten. Neem die punten ook mee in je ‘routekaart’

Natuurlijk is het per doel een ander soort routekaart, maar ieder doel kan prima in stukjes gehakt worden!

Wanneer kom je op je bestemming aan?

Wat ik zojuist al schreef: wanneer wil je op je bestemming aankomen? Nu ligt het een beetje aan jouzelf wat je hier het beste in kunt doen. Voor de één is een tijdslimiet juist een bron van motivatie. Dan moet je het zeker doen. Voor de ander kan dit juist heel belemmerend werken. Frustrerend omdat als je een keer niet de planning redt, je het gevoel krijgt achter de feiten aan te hollen. Het gevoel krijgt dat je dus al gefaald hebt… Weet je van jezelf dat jij juist die tijdsdruk zal voelen? Dan kan je beter er voor kiezen om geen tijdslimiet in te stellen of anders deze heel ruim te nemen! Aan de ene kant geeft dit vrijheid, die heerlijk is. Maar ben je (net als ik…) iemand die dan al snel denkt ‘het komt wel een keer…’ dan werkt het dus echt niet. Dan kan je beter wél een duidelijk doel neerzetten om je zelf zo scherp te houden! 😉

En dus vooral GENIETEN: van de hele reis, met als beloning die heerlijke eindbestemming!

 

En dan ben je er....(in dit geval Salamanca...)!

 



Afbeeldingen van Larisa Koshkina via Pixabay 

Reacties