Tips om de kerst voor een ander minder eenzaam te maken

Dat kerst anders zou worden, dat wisten we natuurlijk al wel langer. Maar nu alles nog strenger wordt aangepakt (en in mijn ogen terecht), kunnen we er al helemaal niet meer onder uit. Gaan we dus bij de pakken neerzitten? Natuurlijk niet! En wat doen we dan met de kerstgedachte? Juist nu het ook echt uitvoeren! Niks geen zingen over liefdevolle kerstdagen, omzien naar elkaar en wat voor moois we elkaar altijd toezingen of toesturen met de kerst. Maar juist nu gaan we het DOEN! Want lief zijn voor elkaar is juist nu zo belangrijk. En eenzaamheid bij velen zo ontzettend tastbaar aanwezig. Daarom tips om iets liefs voor een ander te doen, zonder de maatregelen overboord te gooien. En daarmee jezelf ook juist een mooie kerst te bezorgen!



Kerstkaartjes met een persoonlijke wens

Eén van de eenvoudigste manieren om te laten merken dat je aan een ander denkt is niet zomaar de kerstkaarten gedachteloos te schrijven. Schrijf ze met een echt persoonlijke noot. Speel in op iets wat er is gebeurd of waarvan je weet dat het speelt. Zo ziet de ander dat je echt aan hem of haar hebt gedacht en het niet alleen maar een loze opmerking is, die je aan iedereen schrijft. Je zult er even meer tijd voor vrij moeten maken, maar geeft wel veel meer voldoening!

Zet een kerstpakketje op de stoep

Weet je dat iemand alleen is of bijvoorbeeld dat er iets aan de hand is, dan kan je hem/haar/hen natuurlijk verrassen met een lief kerstpakketje. Wil je niet de ander belasten met een bezoekje van jou (we moeten nu eenmaal afstand houden...)? Zet het pakketje voor de deur, bel aan en loop snel weg... Voelt een beetje als belletje leuren, maar eigenlijk is het misschien wel net zo leuk! Natuurlijk gaat er niets boven echt menselijk contact, maar zo'n verrassing is toch ook wel erg leuk! Weet je dat iemand het zelf niet breed heeft? Dan kan je hier met een kerstpakket echt een verschil maken. Denk in zo'n geval even extra na wat dan juist fijn is om te geven!

Bellen met een alleenstaande

Ken je iemand die alleen is? Als op bezoek gaan niet kan of mag, bel dan regelmatig even met deze persoon. Bellen is veel persoonlijker dan een mail of appje. Je kunt echt op elkaar inspelen en gewoon even de stem van de ander horen is al fijn! Kleine moeite, maar zal zeker worden gewaardeerd!

Nodig iemand uit die alleen is

Nu mogen we nog altijd wel met 3 personen op bezoek bij een ander huishouden. Ken je iemand die echt alleen is? Waarom nodig je die dan niet uit? Is het misschien niet veel passender bij een liefdevolle kerst iemand die het nodig heeft uit te nodigen dan drie mensen uit je familie, die zelf een gezin bijvoorbeeld vormen. Zij zijn niet alleen, hebben elkaar toch wel! Waarom zou je dus die paar plekken die we dit jaar hebben in te vullen, niet eens afstaan aan de oude dame in je straat of juist die vrijgezel die wel heel vaak alleen thuis zit... Of misschien heb je wel een oom of tante die nog maar kort alleen is en moederziel alleen kerst zit te vieren anders!

Zoomend kerst vieren

Als je altijd gewend bent om met z'n allen kerst te vieren, dan kan zo'n rustige kerst misschien heel sip overkomen. Probeer er eens anders naar te kijken, zoals ik al beschreef in mijn vorige kerstblog. Via Zoom kerst vieren, bijvoorbeeld, is 1 van de dingen die je kunt doen als vervanger van een groots familiediner. Maar in het kader van minder eenzaam zijn: dit kan je ook doen met (ook) een eenzaam iemand erbij!

Zingen voor een ander 

Hou je van muziek maken en/of zingen? Dat kan je natuurlijk ook inzetten voor anderen! Heerlijk vanaf je balkon of voor op je stoepje mooie kerstliederen zingen en spelen. Informeer eens in de buurtapp wie er mee wil doen. En als jullie allemaal dus een straatband vormen (iedereen vanuit zijn eigen tuin dus) dan heb je het niet alleen zelf erg naar het zin, maar ook de mensen in de straat die zich zo een stukje minder alleen voelen!

 


Afbeeldingen van Ирина Безмен via Pixabay

Reacties