Als het nieuws je boos, bang of verdrietig maakt...

Het nieuws...als ik dit schrijf is het de eerste maandagochtend sinds de avondklok is ingesteld. Een weekend vol ellende was het gevolg. Vooral de zondag spant de kroon met grote rellen in diverse steden. En als dieptepunt het plunderen van de winkeliers, die al zo hard getroffen worden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat deze helden dan ook nog maar een ziekenhuis gingen aanvallen...om het maar even zo te noemen. Hoezo: een ziekenhuis? Precies die plek waar juist nu zo hard gewerkt moet worden, waar mensen zich voor jou inspannen, waar het water al tot aan de lippen staat. En dat alles is nog maar een topje van de ijsberg. Want vluchtende politiepaarden heb je ook niet voor niks...Positief blogje?

Hoe kan ik ooit nog een positief artikel schrijven als ik zie wat er in ons, ooit beschaafde, landje gebeurt? Ooit? Tja, zo langzamerhand ga ik dat wel denken. Wat gebeurt hier toch allemaal? Waarom zien mensen dan niet in dat die maatregelen echt niet zomaar genomen worden? Waarom zeggen mensen nog dat we echt zelf wel die verantwoording aan kunnen en de overheid zich er niet mee moet bemoeien? Het is duidelijk dat veel mensen dat helemaal niet kunnen! Alle adviezen worden immers door een grote groep mensen gewoon genegeerd! Maar goed, dit moest een positief blogje worden... Nou, dat gaat over dit onderwerp dus echt niet lukken!

Zelf positief blijven

Maar: jawel, we kunnen wel proberen om niet in deze negatieve stroom meegesleurd te worden! En dus gaat daar uiteindelijk dit artikel dan maar over. Er wordt genoeg geschreven over bovenstaand thema. Wij richten ons nu maar eens op hoe je zelf staande kunt blijven nu we niet alleen te maken hebben met Corona, maar ook met een deel van de maatschappij die zoiets als een burgeroorlog is begonnen (wat ergens iemand twitterde, weet alleen even niet meer wie). 

Beperk het lezen en luisteren van nieuwsberichten

Word je ook zo boos of verdrietig als je deze nieuwsberichten hoort? Probeer te voorkomen dat je de hele dag door het nieuws in de gaten houdt. Dat je op de hoogte wilt blijven, snap ik. Maar je helpt er niemand mee om de hele dag door deze berichten te checken en je erdoor mee te laten sleuren. Beperk het tot één of een paar momenten per dag. Liefst niet net voor je naar bed gaat, want dan is dat het laatste wat je meeneemt voordat je gaat slapen. Kans is dan nog veel groter dat je of gewoon niet eens in slaap komt óf dat je er in je dromen ook over ligt te malen. Kijk bijvoorbeeld naar het acht uurjournaal en lees daarna nog een heerlijk boek of ga iets creatiefs doen. Doe in ieder geval iets wat je graag doet. Zorgen voor energie

Alleen maar bezig zijn met alles wat fout gaat op dit moment in de wereld? Help je niemand mee. Je maakt er de wereld echt geen stukje beter mee. Daarnaast kan je zelf meer betekenen voor een ander (en dus de wereld) als je zelf energie genoeg hebt. En dat zal je dus wel jezelf moeten geven. Hoe? Zorg dat je:

 • Voldoende slaapt
 • Gezond eet
 • Lekker beweegt
 • Buiten in de natuur/de zon komt
 • Met anderen kunt praten als je daar behoefte aan hebt
 • Dingen doet die je energie geven: wat is voor iedereen weer anders. De dingen die je leuk vindt om te doen, dus. Dit kan een cursus zijn, maar ook gewoon een hobby, zoals zelf iets maken of misschien geeft iets met muziek jou wel energie

Zoek een positieve tegenhanger

Zoek naar de mooie dingen die je vandaag kunt ontdekken. Zoek een positieve tegenhanger dus. 

 • Ga eens op zoek naar de positieve berichten in de krant (ja, dat is soms best even zoeken, want negatief nieuws verkoopt beter…)
 • Kijk eens wat voor mooie dingen gewoon zo op je pad komen
 • Let eens op de kleine dingen die mooi zijn, vaak zie je ze over het hoofd terwijl ze zo prachtig zijn
 • Ga op stap met je camera en probeer om je heen dingen te vinden die je op een mooie manier raken. Leg ze vast en maak er thuis een mooie collage van
 • Vind een hobby waar je je ei in kwijt kunt
 • Koester iedere zonnestraal die je voelt. Ook al is het binnen achter het glas. Hoewel het buiten nog meer goed voor je doet
 • Speel mee met je kind
 • Dans de kamer door


Als je bang en somber blijft

Merk je dat het je allemaal zo overweldigd dat het je echt in de tang heeft? Lukt het je niet om uit die dip te komen? Wil je in de ochtend het liefst diep onder je dekens blijven liggen? Ieder mens uit het weer anders, maar wees eerlijk tegen jezelf! Merk je dat het je allemaal simpelweg te veel wordt? Blijf er niet mee lopen, maar schakel hulp in! Je partner, een vriend(in), een coach, de huisarts of via hem/haar een psychiater. Of bel een hulplijn. Doe wat voor jou het beste voelt en aanvaard de hulp die anderen je willen bieden. Het is oké. Je hoeft je er niet voor te schamen. Om hulp vragen is het meest slimme wat je kunt doen! Niks zwaks aan, eerder ijzersterk!

 

 afbeeldingen via Pixabay


Reacties